Dones en la història

Des del blog volem comptar històries de grans dones. Dones que han fet història, encara que no se les conega. Ací anem amb una d’elles.”

Irena Sendler Una senyora de 98 anys crida Irena acaba de morir. Durant la 2a Guerra Mundial, Irena va aconseguir un permís per a treballar en el Gueto de Varsòvia com a especialista de clavegueram i canonades. Però els seus plans anaven més allá… Sabia quals eren els plans dels nazis per als jueus  Irena treia xiquets amagats en el fons de la seua caixa de ferramentes i portava un sac d’arpillera en la part de darrere de la seua camioneta. També portava en la part de darrere un gos a qui va entrenar per a lladrar als soldats nazis quan eixia i entrava del Gueto. Per descomptat, els soldats no volien tindre res a veure amb el gos i els lladrucs ocultaven els sorolls dels xiquets. 

Mentres va estar fent açò va aconseguir traure d’allí i salvar 2500 xiquets Els nazis la van agafar i li van trencar ambdós cames, els braços i la van apegar brutalment.

Irena mantenia un registre dels noms de tots els xiquets que va traure i ho guardava en un pot de vidre soterrat davall un arbre en el seu jardí. Després de la guerra, va intentar localitzar els pares que pogueren haver sobreviscut i reunir la família. La majoria havien sigut portats a la cambra de gas.  La majoria havien sigut portats a la cambra de gas. Aquells xiquets a qui va ajudar van trobar cases d’acollida o van ser adoptats.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: